O NASZEJ
RESTAURACJI
W naszym menu znajdziecie Państwo tradycyjne potrawy wywodzące się z Indii. Oferujemy bogaty zestaw dań mięsnych i wegetariańskich. Wszystkie potrawy przygotowywane są codziennie ze świeżych, pełnowartościowych i oryginalnych składników od najlepszych dostawców. Każdy posiłek jest zdrowy i smaczny, przyrządzony pod okiem najlepszych mistrzów kuchni indyjskiej.
MAGIA
TANDOOR
Dania z jagnięciny, kurczaka i wyrabianego domowymi sposobami sera (Paneer) są delikatnie przyprawiane mieszankami specjalnych marynat i gotowanie powoli w tradycyjnych glinianych piecach nazywanych „Tandoor”. Kojarzony z kuchnią indyjską, Tandoor to typ glinianego pieca wykorzystywany w wielu krajach bliskowschodnich i południowoazjatyckich do pieczenia i innych zastosowań kulinarnych. Jest to cylindryczny piec, który jest używany od stuleci; Tandoor jest na ogół ogrzewany drewnem lub węglem i często pozostaje gorący przez wiele godzin lub dni, aby utrzymać bardzo wysoką temperaturę. Tandoor jest zwykle wykorzystywany do przyrządzania dań mięsnych, przykładowo z kurczaka, ale można go także używać do wypiekania niektórych rodzajów chleba takich jak Naan. Słowo Tandoori oznacza „z pieca Tandoor”, tak więc wiele dań jest określanych Tandoori. Być może najbardziej popularną potrawą z pieca Tandoor jest Tandoori Chicken, przyrządzany poprzez nasączenie kawałków kurczaka w jogurcie i przyprawach, a następnie nabicie ich na rożna. Rożna te są potem umieszczane w środku pieca Tandoor i pieczone w bardzo wysokich temperaturach. Aczkolwiek to danie można zrobić także w normalnym piecu, to najlepsze Tandoori Chicken robi się w piecu Tandoor, w o wiele wyższej temperaturze. Kawałki kurczaka często mają czerwony kolor od pieprzu cayenne i innych przypraw sosu. Danie jest podawane z cebulą i cytryną. Inne rodzaje mięsa, takie jak jagnięcina czy ryby, także mogą być przyrządzane w piecu Tandoor.